Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ελληνας ο εγκέφαλος του μεγαλύτερου κυκλώματος τηλεοπτικής πειρατείας στην Ευρώπη.

    Ενας Ελληνας, ήταν τελικά ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης κομπίνας που έγινε ποτέ υποκλοπής προγραμμάτων από τις συνδρομικές τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης. Τον αναζητούσαν όλες οι ευρωπαϊκές αστυνομίες εδώ και μήνες και τελικά συνελήφθη στη Βουλγαρία, με συνδρομή της ελληνικής, ισραηλινής και κυπριακής αστυνομίας. Ο πατριώτης μας (το όνομά του οποίου δεν έχει ακόμα ανκοινωθεί) στο κόλπο - μαμούθ με τα πειρατικά τηλεοπτικά προγράμματα, συνελήφθη με... πολυεθνική επιχείρηση στις 9 Ιανουαρίου. Πρόκειται για επιχείρηση που είχε εξ αρχής ψηλό διεθνές ενδιαφέρον, αφού αφορούσε δύο από τα πλέον προηγμένα διεθνώς τεχνολογικά προϊόντα κωδικοποίησης και κρυπτογράφησης ραδιοτηλεοπτικού σήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε κυπριακές εφημερίδες καθοριστικό ρόλο στη διαπίστωση και αποκάλυψη των τεχνικών παραμέτρων του πολύ καλά καμουφλαρισμένου κυκλώματος είχε μικρή ομάδα Κύπριων ειδικών υψηλά καταρτισμένων σε θέματα ψηφιακής ασφαλείας, που εργάστηκαν για λογαριασμό των παρόχων και των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, για την ανακάλυψη, παρακολούθηση και την τελική επιχείρηση, εργάστηκαν πέραν της ομάδας των Κύπριων ειδικών και των ειδικών των κατόχων τηλεοπτικών δικαιωμάτων που υποκλέπτονταν, η Αστυνομία Κύπρου, το Τμήμα Πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας, η Μονάδα Πάταξης της Εγκληματικότητας στον Κυβερνοχώρο της Βουλγαρικής Αστυνομίας (που είχε και την περισσότερη δουλειά στην πράξη), η Υπηρεσία Διερεύνησης Εγκλημάτων Πληροφορικής της Ολλανδίας, η Europol, η Eurojust και η Ένωση Καταπολέμησης της Πειρατείας Ραδιοτηλεοπτικών Δικαιωμάτων (Audiovisual Anti-Piracy Alliance - AAPA), μέλη της οποίας, εκτός από τη Nova και τον Sky (τους τελευταίους μήνες δυναμικά μπήκε στην καταπολέμηση της πειρατείας και η Cytavision), που ήταν και τα κύρια «θύματα» του συγκεκριμένου κυκλώματος τηλεοπτικής πειρατείας, συμμετείχε ενεργά και ο οργανισμός Irdeto.
http://www.tovima.gr/media/article/?aid=933946

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα digitaltvinfo.gr.